+45 61 28 00 90 Høffdingsvej 22,​ 1. sal,​ 2500 Valby,​ Denmark

COP 15

SITE

Danmark, København

TYPE

1. præmie

AREAL

150 m2

ÅR

2009

STATUS

Afsluttet

PARTNERE

Cowi, Københavns kommune, MAPT, Protrans

TEAM

Anders Lendager, Jenny Haraldsdottir, Mads Møller

COP 15

 

Nordhavnen vil i fremtiden udvikle sig til et attraktivt område for en bred gruppe af mennesker.

 

Vi vil gerne vise denne transformation fra havn til by, og tænker derfor pavillonen som en komposition af containere, som fortæller historien om den kommende bys profil og bæredygtige identitet.

 

Ved hjælp af lys og grafik iscenesættes de tomme containere, og for en kort periode vil Nordhavnen blive vakt til live og fortælle historien om en spændende fremtid.

KONCEPT

 

Containerne er pavillonens byggeklodser. De to nederste er lukkede og klimatiserede, og resten standard containere som danner et spændende introvert rum samt skaber et ikon man ser på lang afstand.

 

At genbruge containere er et eksempel på ”Cradle to Cradle”-tanken: Man tager et eksisterende produkt, genanvender det, og i stedet for “blot at være en container”, gøres det til et nyt produkt med nye muligheder.

 

Det er ikke bare ”recycling” men ”upcycling”, hvor produktet får en ny funktion og gøres attraktivt på en ny og spændende måde. Det er sand bæredygtighed, og det er et af de budskaber pavillonen skal formidle. Genbrug er muligheder, og det kan gøres i alle skala!

MILJØ

 

Bæredygtighed handler i høj grad om at tænke i helhed og levetid. Vi benytter os af gamle shipping-containere, som vil udgøre rammerne for pavillonen.

 

I interiøret er det de samme værdier som gælder. Vi benytter os af genbrugsmaterialer som giver bygningen et ganske særlig og personligt udtryk. Vi bruger også mere højteknologiske bæredygtige materialer. Kombinationen vil skabe et unikt interiør, hvor man ikke tænker gammel container, men eksklusivt ”Eco Chic*” miljø. Vi vil gerne vise, at hvis man gør det rigtigt, kan bæredygtighed og genbrug være eksklusivt.

 

Efter endt brug i Nordhavnen vil de tomme containere igen skulle bruges til fragt. De resterende to vil blive brugt som Københavns kommunes mobile pavillon. Et hus hvor borgerne får mulighed for at holde lokale møder og kulturelle arrangementer. I designet er indtænkt en høj grad af fleksibilitet, hvilket gør pavillonen i stand til at huse flere typer af begivenhede

SOCIAL

 

Pavilloncontainerne kan let vende tilbage til livet som shippingcon­tainere. Fleksibiliteten gør, at de kan skilles ad og bruges separat. Mulighederne er uendelige. I fremtiden vil man kunne bygge både boliger og fritidshuse, hvor grundidéen er bæredygtighed fra ende til anden.

 

Eksempelvis vil Københavns Kommune efter udstillingen benytte to af containerne til kulturelle arrangementer eller som lokaler til borgermøder.

 

Klimapavillonen er en midlertidig bygning og derfor er den uisoleret. Hvis den skulle bruges som bolig, skal der på ydersiden monteres en god tyk overfrakke. På den måde vil man kunne bygge et energineutralt hus for få penge og på meget kort tid.

ØKONOMI

 

Containerne er et godt et eksempel på et overskudsprodukt, der kan bruges til meget andet end fragt. Flere steder i verden, for eksempel i USA, ophober gigantiske menneskeskabte containerbjerge sig. Ofte er det ikke økonomisk fordelagtigt at shippe containerne tilbage, og i stedet ophober de sig.

 

Containerne i pavillonen fortæller historien om et midler­tidigt samfund, hvor behov og økonomier, og heraf livsmønstre og befolknings-tæthed, ændrer sig. Det skal vores byer og vores arkitektur være gearet til. Pavillonen fanger essensen af denne mentalitet, og i mini skala viser den fleksibiliteten i et midlertidigt koncept med en indtænkt livscyklus. Pavillonens bygge-klodser kan konfigureres i utallige formationer, alt efter hvilke behov og krav der stilles til den.

English
info@lendagerark.dk+45 61 28 00 90Høffdingsvej 22, 1. sal, 2500 Valby, Denmark