FÆLLESHUSENE

Introduktion

Projektet “Fælleshusene” har tre succeskriterier:

At minimere påvirkningen af miljøet, at gøre dette økonomisk forsvarligt og at forøge livskvaliteten for alle kommende beboere!

Fælleshusene fik i konkurrencen “Fremtidens Almene Bæredygtige Boliger”, hvor der blev afleveret  24 forlag, et indkøb.

TYPE, AREAL, SITE

Almene boliger

4500 m²

Danmark, Lisbjerg

KUNDE

Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter

Aarhus Kommune

AL2bolig

PARTNERE

Archimed

Cowi

STATUS, ÅR

Afsluttet – præmieret indkøb

2014

HOLD

Ansvarshavende partner: Anders Lendager

Medarbejdere: Christian Fursund, Christopher Carlsen, Emil Hansen, Esben Jensen, Ida Pedersen, Kamilla Grøn, Ronnie Markussen

Øko-Siting

Øko-Siting’s geometriske situationsplan arbejder med en klar adskillelse mellem private, semiprivate og offentlige udearealer. Landskabet bevares mest muligt og skaber den overordnede disponering af fem punkthuse, hvor bæredygtige temaer og funktioner definerer uderum og stueetager for de nærliggende huse.

Øko-Lektiv

Øko-Lektivet er defineret i fem punkthuse, som hver især har fået en identitet; ”kulturhuset”, ”vaskehuset”, ”sundhedshuset”, ”værkstedshuset” og ”ressourcehuset”.  Dette er gjort for at skabe fællesskab på tværs af husene, mens identiteterne er givet af de funktioner og synergier, som en bæredygtig bebyggelse vil kunne drage nytte af.

Ankomsten til boligen sker via et fælles rummeligt atrium på 10 x 10m. Dette giver en fællesskabsfølelse og skaber samtidig boliger, der kun måler 6 meter i dybden, og som derfor også er gennemlyste. Det store atrium overdækkes af et glastag, der skaber et unikt indeklima. Her er muligheden for dyrkning af planter og grønt året rundt, og hver beboer tildeles en indvendig altan hvor der er mulighed for ophold i solen, næsten alle årets måneder

Øko-Struct

Øko-Struct er udgangspunktet for fælleshusenes kompakte nær-kubisk bygningskrop. Huset trapper ned, så der skabes tagterasser.  Denne metode skaber bedre dagslysforhold i atriet og uderum for beboerne. Ændringer i demografien imødekommes af en fri etageplan. Etagedækkene spænder fra facaden til det store atrium og etagerne kan således rumme 1-3-, eller 4-værelsesboliger eller en kombination heraf.