Introduktion
Næstved Kommune har med projektet ‘Nybyggerne’ sat den bæredygtige overligger meget højt, og tilstræber med projektet at lave Danmarks måske første certificerede bæredygtige bebyggelse. Nybyggerne er således et bud på fremtidens bæredygtige boliger.
Projektets navn ‘Nybyggerne’ bringer associationer til nybyggerne i USA, som drog ud vest på for at bygge nyt i pagt med det uforstyrrede landskab. Naturen blev dyrket, passet og plejet – og ressourcer var ikke noget, man ødslede med. Dagligdagen var det, man i dag måske vil kalde “simple but joyfull living”. Netop dette forhold til ressourcer og naturen har været en inspirationskilde for projektet.
Med projektet ønsker vi således at kunne svare på, hvordan vi bygger nyt uden at belaste miljøet. Vi ønsker at påvise, at man godt kan bygge nyt med genbrugte materialer. Og at man kan skabe et hus, der ikke bruger mere energi end det producerer, samt at man kan skabe en moderne bebyggelse, hvor mange funktioner deles.
Social
En af grundtankerne bag klyngehusene er den sociale diversitet. Ved at samle forskellige hustyper og derigennem demografier opnås et samfund med varierende baggrund, behov og forbrugsmønstre. Denne forskellighed ses som en fordel, da de forskellige familier kan supplere hinandens behov.
Den foreslåede bebyggelsesstruktur lægger ligeledes op til forskellige niveauer af fællesskab, og der opstår rum og stier, der henvender sig henholdsvis til alle, til de mange, og til de få. Dette bibringer fællesskaber i og på tværs af klyngerne, som skaber rumligheder og funktioner, der under normale omstændigheder ikke er økonomisk tilgængelige for en gennemsnitlig dansk familie.