UPCYCLED SOMMERHUS

Introduktion

Diskret placeret i Odsherreds smukke natur, med malerisk udsigt over vandet ligger et enestående arkitekttegnet sommerhus. Huset er opført efter de cirkulære principper, hvor så mange materialer som muligt udgøres af genbrugsmaterialer, eller materialer der er blevet tilovers i andre produktioner. Huset består af flere små huse, der alle har udsigt udover vandet og som er forenet af en gang. Arkitekten har taget udgangspunkt i de uberørte omgivelser. Læs artiklen og se flere billeder her.

TYPE, SITE

Sommerhus

Danmark, Odsherred

KUNDE

Privat

PARTNERE

Lendager UP – Materialeleverandør

Reform Køkken

STATUS, ÅR

Under opførelse

2016 – 2018

HOLD

Ansvarshavende partner: Anders Lendager

Projektleder: Mathias Ruø Rasmussen

Hovedgreb

Lendager UP, der har leveret materialerne. De er fremstillet af affald, men har fået nyt liv. Eksempelvis er eksklusivt resttræ fra træproducenten Dinesen blevet upcyclet til den krævende rolle som facade, hvor både æstetik og holdbarhed er vigtige egenskaber. Træet fremstår sort efter at have været behandlet efter 700-år gamle, japanske imprægneringsmetoder. De gamle japanere vidste nemlig, at brændte man træets overflade, brændte man sukkerstofferne væk, lukkede træets porer for derved at undgå forrådnelse og svampespore. Den naturlige imprægneringsmetode betyder at overfladen får en hel unik æstetik, da intet bræt brænder ens, samtidig holdes kemiske produkter ude af huset. Også vægbeklædningen indvendigt har fået en brændt og børstet overflade, her dog mest af æstetiske årsager, da træet ikke skal modstå vind og vejr. Træet har desuden fået en hvid linolie for som fremhæver de smukke årer. Der skabes således en smuk overgang mellem det brændte træ udvendigt og det olierede træ indvendigt. Også spærkonstruktionerne er leveret af Lendager Up, de består af bjælker fra et byggeri ved Rigshospitalet. For at fastholde den cirkulære fremgangsmåde og undgå spild, har man under byggeriet desuden brugt det træ, der undervejs blev skåret fra, til gulvlisterne i huset.

Køkkenet er et Reformkøkken designet af Anders Lendager. Igen er materialerne leveret fra Lendager Up på baggrund af aftalen med Dinesen. Det kan bl.a. leveres med en varmebestandig bordplade lavet af restbeton og restmursten, som er knust og sat sammen i en terrazzo overflade. Samarbejdet er et strålende eksempel på, hvordan man kan gentænke produktionsmetoder og vise verden, at bæredygtigt design både kan være smukt og løse eksisterende problemstillinger.