Introduktion
I gennemsnit bruger en dansker livet igennem 62% af sin tid indenfor i sin private bolig. Det vil sige at vi i næsten 2/3 af al vores tid er udsat for de påvirkninger, der kommer fra boligen og de rammer den udgør. Men hvor stort et problem, er tætte boliger med dårligt sundhedsmæssigt- og oplevet indeklima egentlig?
Volitile Organic Compounds (VOC) og partikler i luften indendørs er sundhedsskadelige for mennesker. Disse stoffer findes overalt i boligen, enten i byggematerialer, eller igennem vores brug af boligen. De sundhedsmæssige konsekvenser af VOCer og partikler i indeklimaet, er astma, kræft, KOL, hjertekarsygdomme, hormonforstyrrelser, DNA-skader og nedsat frugtbarhed.
At vores livsstil og indeklima i høj grad påvirker os, bliver klart når man tænker på, at der i dag er mere end 1,2 millioner danskere, der lider af en eller anden form for allergi. Allergi anslås i Danmark at koste op til 290.000 sygedage og 1,6 millioner ineffektive arbejdsdage om året. Samfundsøkonomisk er der per år således 37 milliarder kroner i udgifter på grund af sygedage. Det illustrerer perspektivet for at forbedre indeklimaet i boligen; ikke kun for individets skyld, men også for samfundet som helhed.