Grønnerækkerne is a residential building project in Taastrup, a suburb of Copenhagen, inspired by a sustainable cultural heritage. The geometry of the known and successful building-association-houses and their social exterior spaces has provided the framework for life in a busy and fast-growing Copenhagen for generations.

Grønnerækkerne is an interpretation of Kartoffelrækkerne and Humlebyen, the building-association-houses which have been analysed in order to identify both the characteristics which can be immediately reused and also those elements that were in need of improvement to fit present day life better.

The common feature of these houses is a focus on quality, flexibility, neighbourliness and identity. These features are processed and improved in Grønnerækkerne to form a contemporary and sustainable project that focuses on accessibility, common exterior spaces and modern plans.



8380 m²

Denmark, Taastrup








Partner in charge: Anders Lendager

Employees: Christopher Carlsen, Jenny Haraldsdottir, Morten Bang


The project takes over the space from an old shopping centre and introduces new access routes that connect the new row house area properly to its surroundings. The starting point of the new housing is a regular and pragmatic cadastral layout, that is tweaked to create a higher degree of individuality, better spatial qualities and more space for outdoor activities.

The project offers three different housing typologies in equal amounts, each catering to a different target group, to ensure maximum diversity between residents. To make the area safe for playing children, cars are assigned a lower priority, which also gives room for more space for activities between the buildings.

To achieve a housing project that allows for individuality as well as a feeling of community, we have made it easier for buyers to decide the façade cladding of their houses. This creates yet another layer of variation between the houses.


The shape of the buildings in Grønnerækkerne has emerged from a process that unites the classic spatial principles of Kartoffelrækkerne with a modern approach to sustainable building design. The starting point of the residence is a compact three-storey house, which – through its efficient relation between surface and floor area – consumes only a small amount of energy.

In order to meet the desire for individuality and to optimize the passive qualities of the houses, the ridge of the roofs goes across each house. This ensures an optimal utilization of the sun towards the south and allows good conditions for mosses towards the north. This operation affects the energy calculations in a positive direction and enhances biodiversity in the area.

The house opens on both sides at ground level to facilitate a cross-ventilation in addition to easy access to and outlook on the surroundings. In order to prevent dark and closed staircase-cores, the house is cut open in the middle, creating a light and airy space for the staircase. This operation also facilitates natural ventilation of all floors. A flexible sun shading system is mounted with the purpose of avoiding overheating in summertime and facilitating the possibility of a varied degree of privacy throughout the house.