HOUSE OF HEALTH AND MOVEMENT

Introduction

We have created an institution which gives children and kindergarten teachers the physical framework to live a healthy, active and social life. In the healthy children’s house giving opportunities for everybody in the house, regardless of age,  to develop themselves.

The house focuses on movement and health in a holistic sense, where the children learn about their body and mind through the activation of all their senses. This is supported by giving the children the opportunity to take part in the growing and cooking of home grown produce and through the flexible, changeable landscapes indoors as well as outdoors which act as an open invitation to movement and creativity.

Children also get to learn about health in a broader sense, as the architecture of both building and landscape are an embodiment of how to take care of nature and climate and sustain a healthy environment. That is why the building is constructed with attention to reduction of energy consumption, self-sustaining electricity systems, utilisation of rain water, sorting and composting of waste, healthy and environmentally friendly materials and a healthy indoor climate.

TYPE, SIZE, SITE

Kindergarten

3876 m²

Denmark, Hvidovre

CUSTOMER

Københavns Kommune

PARTNERS

Nøhr & Sigsgaard Arkitekter A/S

STATUS, YEAR

Delivered

2015

TEAM

Partner in charge: Anders Lendager

Project leader: Morten Bang

Employees: Benjamin Foged

Context

The new institution is placed with the same distance to both streets and with its orthagonal and parallel relationship to the existing buildings, it integrates seamlessly into the context of the stringent masterplan of the area.

Being higher and bigger in volume compared to the nearest context, the institution will appear as a more urban element than its surroundings. This ties in to the future plans of the area, which prescribe a development towards a more dense and urban environment.

Concept

Movement is our conceptual starting point, influencing and informing every aspect of the project. The landscape of movement is the driver that sets the tone for the layout of the site, the organisation and interaction between inside and outside, the shape and function of playing and learning areas etc. The sum of all these parts is an architectural expression both dynamic and welcoming, an open invitation to movement and play.

Hvidovre Municipality’s visions for physical standards, flexibility and sustainability have acted as the guiding principals for the main disposition of the project.

DISPOSITION:

TWO LEVELS

The institution is built with two storeys, primarily to maximize the amount of free space at ground level, but also to be able to concentrate all functions closely arouind the common space.

THE SMALL IN THE BIG

Three children’s areas are located on the two storeys. From a shared entrance area it is possible to access each department which has its own cloakroom and sleeping hall.

THE HEART OF THE HOUSE

The common room is the heart of the house and has direct connections to both the entrance area, to each of the three children’s areas, to the playground and lies in close proximity to the kitchen and staff room.

FLEXIBILITY

The three children’s area can work as separately functioning units, be merged together or divided into smaller areas. Combined with the differences of the rooms, this gives the building a high degree of spatial flexibility which allows for the building to be used in many different ways for a variety of purposes.

CONNECTION TO THE PLAYGROUND

All three departments have a direct connection to the playground via their cloakrooms.

LANDSCAPE OF MOVEMENT

Challenges for the smallest, the slightly bigger and the oldest children, diversity of spatial experiences, surprises, a feeling of community and private spaces are all part of the landscape which moves as a magic carpet of possibilities for movement, play and learning throughout the plot.

BUILDING AND LANDSCAPE

The shape of the building mimes the moving shapes of the landscape in it’s own dynamic shape. The ground level’s withdrawn shape connects the landscape of movement outside with its counterpart inside.

INTEGRATED SUSTAINABILITY

As well as pedagogy and function, sustainability is integrated into the architecture, constructions and technical solutions throughout the building.