Introduction

Lendager Arkitekter have designed 33 low energy class social housing units on top of a new shopping centre just next to Taastrup station. The flats are are perfectly placed for people who want to the possibility to enjoy a car-free life with easy access to public transport, local shopping, nature and with good bicycle connections nearby.

The 33 hosing units are comprised of a mixture of 21 family flats and 12 units for the elderly. This diversity in the occupants makes for a very physically accessible project with a strong focus on social sustainability.

TYPE, SIZE, SITE

Social housing

3.000 m²

Denmark, Taastrup

CUSTOMER

3B

PARTNERS

Jönnson

Sloth Møller Ingeniører

Mangor & Nagel

STATUS, YEAR

Built

2012

TEAM

Partner in charge: Anders Lendager

Project leader: Morten Bang

Employees: Ronnie Markussen, Sebastian Faurschou

Context

The units are situated at the heart of Taastrup, adjascent to the community centre with access from the main street, the S-train station and the new bus terminal, making these sustainable flats an integrated part of the new addition to this central location.

Concept

In conjunction with the flats a 1000m2 roof garden was laid out on top of the shops below, with a variety of functions such as benches, flower beads and a bicycle workshop giving the inhabitants plenty of opportunities to meet their neighbours.

Sustainability

The project is constructed of prefabricated wooden boxes with the intent of facilitating an effective building process with the least amount of ressource waste. Furthermore the project has been shaped by an ambition to create a healthy climate both indoors and outdoors with focus on good ventilation and green surroundings