The project “The Community Houses” (Fælleshusene) has three success criteria: To reduce environmental impact, to do this in an economically viable way and to increase the quality of life for all coming inhabitants.

In the competition for ”Sustainable Housing Associations for the Future” (Fremtidens Almene Bæredygtige Boliger) with 24 entries ”The Community Houses” proposal was purchased.


Social housing

4500 m²

Denmark, Lisbjerg


Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter

Aarhus Kommune






Delivered – honourable mention



Partner in charge: Anders Lendager

Employees: Christian Fursund, Christopher Carlsen, Emil Hansen, Esben Jensen, Ida Pedersen, Kamilla Grøn, Ronnie Markussen


The geometrical plan of the area works with a distinct separation between private, semi-private and public outdoor areas. The landscape is kept as much as possible and is used to create the overall disposition of the five housing blocks, where sustainable themes and functions are used to define the outdoor areas and ground floors of the houses.


The Eco-lective is defined by the five buildings that have each been given an identity: the culture house, the washing house, the health house, the workshop house and the resource house. This is done to create a sense of community across and between the houses, and these identities have been shaped by the functions that are essential to a sustainable housing project.

The arrival to your home happens through a spacious atrium of 10x10m. This creates a sense of community and also means that the homes are no deeper than 6m, making them lit by daylight from both sides. The large atrium is covered by a glass roof, creating a unique indoor climate. In here it is possible to gorw plants and vegetables throughout the year, and every inhabitant is allocated an indoor terrace giving the possibility to sit in the sun during almost all months of the year.


Eco-struct is the starting point for the housing blocks’ compact and almost cuboid building shape. The house also drops at one side through terracing which creates better daylight conditions in the atrium and outdoor spaces for the inhabitants. Future changes in demography and therefore inhabitants is facilitated through an open floor plan. The floor structure spans from the façade to the big atrium and the floors can therefore accommodate 1-4 room apartments or a combination.