LENDAGER OG RESSOURCERÆKKERNE I NYHEDERNE

København går forrest med bæredygtigt byggeri. Ressourcerækkerne bruges som eksempel, og Anders Lendager inddrages som eksperten i nyhedsindslag om bæredygtigt byggeri.

Det er Københavns målsætning at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Kommunen har fået øje på, at der er meget at spare på miljøkontoen, hvis man genanvender byggematerialer. Produktion af beton genererer op mod fem procent af verdens samlede CO2-udledning, og i København står byggeri desuden for en tredjedel af al affald.

For at nå målet og komme affaldsproblemet til livs har Københavns Borgerrepræsentation netop vedtaget at iværksætte en undersøgelse, der skal afdække, i hvilket omfang kommunen kan kræve, at der genanvendes byggematerialer i offentligt nybyggeri. Tidligere på måneden varslede regeringen også tiltag, som vil inddrage genanvendelse som kriterie i statens udbud af byggerier. Tilslutter København sig samme praksis, håber teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen, at det kan trække den samlede byggebranche i en grønnere retning. Alene i år bygger kommunen for omkring tre milliarder kroner.

Meget klima for pengene
I indslaget fremhæves Ressourcerækkerne som eksempel på et boligbyggeri, hvor man i høj grad genanvender byggematerialer. Byggeriet er tegnet af Lendager Group og opført af med NREP, Arkitektgruppen og MOE, i samarbejdet er man hverken er gået på kompromis med kvalitet eller pris. Materialerne er udviklet af Lendager UP, der ligeledes er en del af Lendager Group. ”Vi har udviklet en metode til genanvendelse af mursten i stor skala, hvor vi uden at gå på kompromis med pris, kvalitet eller æstetik kan spare store mængder CO2 i byggefasen i forhold til konventionelt byggeri. Det er på verdensplan en nyhed, særligt i kommercielt byggeri som dette. Det er lykkedes, fordi vi i Lendager har specialiseret os i at se værdi hvor andre ser affald, og skabe bæredygtige innovationer der kan implementeres på markedsvilkår”, forklarer Anders Lendager, CEO Lendager Group.

De genanvendte mursten stammer blandt andet fra de historiske Carlsberg bryggerier, og hver mursten der genanvendes, sparer miljøet for omkring 500g CO2. Over halvdelen af de byboliger der er behov for globalt inden 2030, er endnu ikke er bygget. Og hvis ikke vi bliver bedre til at genanvende og upcycle, det vi allerede har, løber vi tør for ressourcer, samtidig med at vi påvirker klimaet i negativ retning.
”Det giver rigtig god mening med genanvendelse. Det skaber jobs lokalt i Danmark, og det nedsætter CO2-udledningen radikalt. Vi har held med at benytte byggeaffald som en ressource, uden det behøver at koste mere. En mursten, der er ny, og en der er brugt, kommer til at koste det samme. Ligesom beton og vinduer. Dermed kan man skabe bæredygtighed, uden at det koster ekstra, og derfor oplever vi en acceleration på bæredygtighed, og det er der brug for”, fastslår Anders Lendager.