MILJØMÆSSIG BÆREDYGTIGHED
En af drivkræfterne bag strategien og visionen for Ressource City, har været tanken om at skabe en unik klynge med et særligt fokus på bæredygtighed og på udnyttelse af affald som en ressource. At skabe en klynge der arbejder på at genoprette de menneskeskabte klimaforandringer ved blandt andet at bidrage til en nedsættelse af CO2-udledningen lokalt, nationalt såvel som internationalt.
De ressourcer vi indtil nu har kaldt affald, skal gentænkes ind i cirkulære kredsløb – hvor design af produkter bliver udviklet på en måde der sikrer at ressourcer aldrig går tabt eller mister værdi. Ved at dyrke en sådan tilgang til design og udvikling af innovative nye produkter, kan vi spare på de ressourcer vi allerede har til rådighed, og samtidig sænke efterspørgselen på de jomfruelige materialer. Ressource City vil således bane vejen for en bedre og mere effektiv udnyttelse af vores ressourcer.
“I 2012 producerede Danmark ca. 10,4 mio. tons affald”
Affaldsstatistik 2012, Miljøstyrelsen.
SOCIAL BÆREDYGTIGHED
Gennem det stærke fokus på at udnytte affald som en ressource har Ressource City potentiale til at skabe en hel række nye arbejdspladser i Næstved – arbejdspladser der henvender sig til akademikere og faglærte såvel som til ufaglærte. En sådan udvikling kan påvirke byens demografi positivt, ved blandt andet at reducere fraflytning, forstærke de nyere generationer og øge tilflytning til byen.
Ressource City kan blive et nyt samlingspunkt for Næstved, med en fælles stolthed og identitet. En stolthed og identitet, der bygges op omkring at Næstved er en by der arbejder for at forbedre miljøet – og gennem denne identitet samles Næstveds borgere, virksomheder og kommune.
ØKONOMISK BÆREDYGTIGHED
De cirkulære ressourcekredsløb som et område som Ressource City vil åbne op for, skaber grundlaget for en opblomstring af nyskabende innovative industrier, der arbejder på baggrund af ressourceindsamling, ressourcesortering, udvikling af ny teknologi og frembringelse af nye produkter. Der opstår nye bæredygtige forretningsmodeller som alle giver økonomisk mening på bundlinjen, blandt andet i kraft af deres potentiale for at reducere behovet for økonomi til energi, råmaterialer, mm. Dette skaber arbejdspladser for både højtuddannede og ufaglærte. Samtidig kan der skabes arbejdspladser i allerede eksisterende virksomheder der arbejder med at skabe nye upcycle produkter.
Denne bæredygtige ressourceoptimerende tankegang som ligger bag et cirkulært forbrugsmønster betyder derfor ikke at byer og lande skal forberede sig på stigende arbejdsløshed og faldende økonomisk vækst. Tværtimod åbner denne tilgang til ressourcer op for nye virksomheder, arbejdspladser, uddannelsesretninger, samarbejder, og teknologier samt en fremtidig eksport af disse – og på den måde vil Næstved vække større opmærksomhed regionalt, nationalt og internationalt.