Forstudiet tager udgangspunkt i potentialerne i koblingen mellem bibliotek og byrum, samt i en undersøgelse af hvordan en plads kan fremme samarbejde på tværs af institutioner. At samle institutioner, brugere og medarbejdere i et fælles byrum har vist sig at være en oplagt mulighed fordi der i området omkring Tårnby Hovedbibliotek ligger en række institutioner, der har indtil flere fællesnævnere, herunder overlap i aktiviteter, målgrupper, mm. De institutioner der er tale om, foruden Tårnby Hovedbibliotek, er et sundhedshus, en gymnastikforening, en folkeskole, en kirke og et foreningshus.
Det mest fremtrædende element i udearealerne omkring hovedbiblioteket er den store parkeringsplads foran hovedindgangen. Parkeringspladsen deles imellem de seks ovenfornævnte institutioner, og er det mest solrige areal i området, men er i dag ikke et attraktivt sted at opholde sig fordi det udelukkende er dedikeret til parkering. Hos Lendager Strategi har vi set et potentiale i at udnytte pladsen til flere forskellige formål i løbet af dagen, ugen og året, og parkeringspladsen har derfor været en vigtig del af forstudiet.
Med ønsket om bruge biblioteket som katalysator for projektet er bibliotekets rolle blevet undersøgt. Biblioteket er en ganske særlig typologi i samfundet, der gang på gang har vist sig som et velfungerende mødested eller tilholdssted for byens borgere, uanset social status. Det er en institution hvis ældste formål er at dele ressourcer, i form af bøger og skrifter, og dermed give menigmand adgang til oplysning såvel som viden.I takt med at samfundet udvikler sig, udvikler bibliotekets rolle i samfundet sig også, og biblioteker begynder i stigende grad i dag at fungere som en platform for deling i bred forstand, i kraft af at der udlånes en stadigt større variation af ressourcer, både i form af produkter og i form af services. På Tårnby Hovedbibliotek kan computere, 3D-printere, filmfremvisninger og andre aktiviteter eksempelvis nævnes som nogle af de ressourcer der i dag gives adgang til igennem biblioteket.
Om det er intentionen eller ej, er biblioteket således et pragteksempel på deleøkonomisk praksis. Så på trods af at biblioteket som institution ikke er opstået af klimakampen, kan det i dag være et vigtigt værktøj og lige netop den institution der er i stand til at gøre en markant forskel i kampen for et mere bæredygtigt samfund.
Deleøkonomi har været et nøglebegreb i Lendager Strategis arbejde med Tårnby Hovedbibliotek og de omkringliggende udearealer, fordi det er en retning, som ved at fokusere på at genbruge ressourcer og skabe fællesskaber, er et af de vigtigste skridt på vejen mod et bæredygtigt samfund – og fordi det ligger i naturlig forlængelse af en institution som biblioteket. Deleøkonomi er et koncept og en økonomisk model, der bliver mere og mere udbredt i det moderne samfund. Med mantraet ”adgang frem for ejerskab” er det en måde at tænke samfund på, der bygger på at dele de ressourcer vi har tilgængelige, skabe fællesskaber, og give folk adgang til flest mulige produkter og services.
Social
Et af formålene med caféen og nytænkningen af parkeringspladsen er, at skabe aktive rum hvor borgere og institutioner kan indfinde sig. Derfor skal både caféen og delepladsen designes ud fra de iboende potentialer for deling af ressourcer, og i lige så høj grad designes til de fællesskaber der opstår i delende miljøer. Med programmeringen af de udvalgte udendørsarealer,får institutioner muligheder for, at komme ud i det offentlige rum og vise deres aktiviteter for områdets brugere. Igennem de udendørs aktiviteter kan områdets institutioner skabe synlighed, mødesteder såvel som mere værdi for områdets borgere og institutionerne selv.
“der skal være lyst og venligt, måske borde udenfor, hvor man kan nyde en kop kaffe”
“Man skal kunne sidde dejligt, i bløde lænestole. Det skal være uprætentiøst.”
“jeg kunne godt tænke mig en kop kaffe”
“en café ville forlænge tiden jeg bruger på biblioteket”
“jeg skriver opgave på biblioteket – med en café ville jeg kunne arbejde udistraheret”
“et sted man kan kombinere frokost og leg. Der skulle være en hyggelig indretning med plads til børn”