Introduktion
Betons alsidighed, samt økonomisk rentabilitet har gjort konstruktionsfasen for byggeri kortere og billigere og har betydet at beton i dag er det mest benyttede byggemateriale i verden.
Forbruget i Danmark alene er omkring 1,5 tons pr. dansker pr. år! Dette tal må, som følge af de mange miljø-, energi- og infrastrukturprojekter, der er i gang, forventes at stige yderligere.
Beton er et CO2-bekosteligt byggemateriale. Det er bl.a. produktionen af cement der belaster miljøet og bidrager negativt til drivhuseffekten. Cement bidrager med ca. 6% af den samlede menneskeskabte CO2-emission i verdenen!
Ser man på statistikker over genanvendelse af beton ser det umiddelbart ret fornuftigt ud, med en genanvendelse på omkring 100%. Dykker man ned i hvordan betonen genanvendes er det dog en helt anden sag. Beton knuses og genanvendes som vejfyld. Hvis ikke genanvendelse er muligt eller rentabelt, deponeres betonen blot. Der er altså tale om en klar forringelse af produktet ved recirkuleringen. Beton er derfor et byggemateriale der ved skabelsen investeres en masse CO2, men som ved nedrivning går tabt.
Faktum er, at vi downcycler CO2-bekostelig beton til grus.
Hos Lendager Group arbejder mod et verdensbillede uden affald og udvikler løbende materialer og byggekomponenter med det enkle formål at strække levetiden og lukke kredsløbet bygningsdele.
I denne proces ser vi et stort potentiale for genbrugsbeton og vil i de følgende år lægge kræfter i at genskabe betonen som et bæredygtigt materiale.