Introduktion
Lendager Group vandt den prestigefyldte konkurrence om Kulkransporet i Aarhus Sydhavn sammen med TRANSFORM, DISSING+WEITLING, Vega Landskab og Søren Jensen Ingeniører. Kulkransporet er Sydhavnen og Aarhus’ nye identitetsbærende byrumsstruktur af forbindelser, pladser og koblinger. Sammen med vores team udforskede vi, hvordan byrummene forbinder og samler både by og Sydhavn, startups og store erhverv, socialt udsatte, iværksættere og forretningsfolk.
Kulkranensporet – broen og landskabet omkring den – skal være det levende og strukturbærende byrum for Danmarks mest attraktive erhvervs- og innovationsklynge. Et område, der tiltrækker og fastholder virksomheder fra et bredt spek-trum, især dem der har gavn af og aktivt søger at være en integreret del af et mangfoldigt og bæredygtigt bymiljø, der giver plads til alle – fra den aarhusianske børnefamilie til den studerende, til den socialt udsatte og til forretningsmanden.
Her kan alle opleve magien ved at kunne færdes højt i byen, mellem kronerne fra de eksisterende træer, og være del af fællesskabet i byrummet hvor stedets industrihistorie møder sporene fra den selvgroede bynatur. Her er respekt for fortiden, omsorg for det selvgroede og uplanlagte og netop derfor plads til at tænke nyt.
PRESSE:
Læs Jyllands-Postens artikel “Aarhus får høj sti med vinterhaver og rutsjebaner” om Kulkransporet.
SOCIAL KORRIDOR
Vi vil skabe et mangfoldigt område med højt til loftet og plads til og respekt for forskellige aktørers og brugeres ønsker og behov. Vi synliggør at pasningen af bynaturen og delebibli-oteket er lige så vigtig for området som den aktivitet der foregår i mødelokalerne, samt at det irregulære og selvgroede kan have en ligeså stor værdi som det planlagte og velordnede. Vi gør dermed Kulkransporet til en social korridor, der forbinder mennesker uanset hvem de er.
Kulkransporet er et offentligt rum i flere planer. Koblingerne fungerer med deres programmer og infrastrukturelle rolle som ’social condensers’ – rum hvor alle kommer, færdes og opholder sig sammen eller i nærheden af hinanden. Koblingerne får dermed en rolle som platforme eller mødesteder, der sikrer løbende udveksling, dialog og kontakt mellem brugerne.
Koblingerne og deres kontekst tilbyder ikke kun de erhvervsdrivende nyttige funktioner, de skaber også socioøkonomiske jobs til udsatte borgere, der ellers står uden for arbejdsmarkedet. Både Byhaverne, spisehuset, Delebiblioteket og Kvartershuset vil tilbyde jobs, der giver muligheder til dem, der står uden for arbejdsmarkedet. Denne konstellation skaber møder i øjenhøjde mellem folk i området og styrker den sociale sammenhængskraft.