Project Description

Grønttorvet

Common living room in the local park

What if the neighbourhood dining house was an extension of your living room? What if it was self sufficient with fruit and vegetables? What if it was built reusing and cleaning hazard materials from the previous buildings on site linking to the local history?

About

Grønttorvets common dining house is essentially a large multifunctional room, a common living room in which to meet and get to know people living in and vising the area around the table or through a variety of community activities based in the house. The house is built reusing materials from the old vegetable market, linking the new area to the history of the site. A large portion of the elements are previous PCB contaminated concrete cleaned up and used one-to-one in the new building. Next to the dining house is a large orangery, which provide the kitchen with a year-round supply of fresh herbs, fruit and vegetables. As a self-sufficient community center and public kitchen the house raises awareness on the effect of our daily choices, the seasons and the natural cycles.

A common dining house where excess materials moves from one system to another, thus eliminating the idea of waste. The dining house builds on the “Eat Your Park” concept and becomes largely self-sufficient thanks to the orangery. Nature and agriculture are invited inside. In this way the building gives back some of the green area it takes from the park. The common dining house becomes a place, where the indoors and outdoors are not mutually exclusive, but rather work in synergy for the well-being of the entire community. There is increasing interest in locally grown produce, allotment gardening and food sharing. In this regard the dining house offers a unique opportunity to eat locally grown vegetables during the daily communal meals, which the residents themselves may have helped produce and prepare.

Sustainable Impact

CLIENT IMPACT

  • Supporting ambitions to become a frontrunner in sustainability
  • Pioneering knowledge about building with purified upcycled previously PCP contaminated concrete

SOCIAL IMPACT

  • As a self-sufficient community centre/public kitchen, the house raises awareness on the effect of our daily choices, the seasons, and the natural cycles
  • Providing a common living room in which to meet and get to know people
  • Allowing residents to grow their own vegetables

BIODIVERSITY IMPACT

  • Nature and agriculture are invited indoors. In this way the building restores some of the green area it takes from the park
  • The park is used to produce locally grown vegetables and herbs

INNOVATION IMPACT

  • Pioneering the use of purified PCB contaminated concrete
  • Using upcycled glass, steel and concrete

HEALTH IMPACT

  • Next to the dining house is a large orangery, which provides the kitchen with a year-round supply of fresh herbs, fruit and vegetables
  • The common dining house becomes a place where the indoors and outdoors are not mutually exclusive, but rather work in synergy for the well-being of the entire community

SOCIETY IMPACT

  • A common dining house where surplus materials move from one system to another, therefore eliminating the idea of waste
  • Encourages and facilitates a sharing economy

‘Budding greenhouses, green surroundings and a focus on communities ensure that Grønttorvet will continue in the same green spirit, while various details in the architecture will remind us of the area’s unique history.’

Building Award Jury

‘As a self-sufficient community centre/public kitchen, the house raises awareness on the effect of our daily choices, the seasons, and the natural cycles’

Sustainable Impact

Social

‘Nature and agriculture are invited indoors. In this way the building restores some of the green area it takes from the park’

Sustainable Impact

Biodiversity

  • Gronttorvet_snit
  • Gronttorvet_plan
  • Gronttorvet_snit2
  • Gronttorvet_opstalt

Location

Grønttorvet, Valby

Partner

Ingcon A/S

Year

2021